Recepten

Hieronder vindt je een paar van de lekkerste gerechten die je gemakkelijk zelf kunt maken met onze zoete aardappelen!!

TRAYBAKE MET ZOETE AARDAPPEL

 

  • 4 Personen
  • Bereidingstijd 45 min

 

INGREDIENTEN

 

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 700 g broccoli
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 320 g gehaktballetjes
  • 150 g yoghurt Griekse stijl 10% vet
  • 3 takjes peterselie (bakje à 30 g)
  • 1 bakpapier
  • 1 knoflookpers

 

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in partjes van 2 cm. Snijd de broccoli in roosjes en de steel in plakjes. Verdeel de zoete aardappel en broccoli over de bakplaat.
  3. Pers 1 teen knoflook boven de olijfolie. Besprenkel de aardappel en broccoli met de knoflookolie. Leg er de gehaktballetjes tussen. Bestrooi met peper naar smaak.
  4. Bak de traybake in de oven in 25 min. gaar. Pers intussen de laatste teen knoflook boven de yoghurt. Hak de peterselie fijn en meng met de knoflook door de yoghurt.
  5. Neem de traybake uit de oven en verdeel er de peterselieyoghurt over.

 

 

ZOETE AARDAPPEL OMELET

 

  • 1 Persoon

 

INGREDIENTEN

 

  • 2 kleine zoete aardappelen
  • 6 eieren
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel scherp paprikapoeder
  • 1 theelepel komijn
  • 1 teen knoflook
  • snufje zout

 

BEREIDING

  1. Schil de zoete aardappelen en snij ze in plakjes van een paar millimeter dik.
  2. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappelschijfjes gaar.
  3. Doe een klein beetje olijfolie in een hapjespan en als de schijfjes gaar zijn verdeel je deze over de bodem van de pan.
  4. Klop de 6 eieren los met alle kruiden en giet het mengsel over de aardappelschijfjes. Zet het vuur middelhoog en laat zo'n 20 tot 25 minuten garen met de deksel op de pan.
  5. Als de omelet gaar is laat je hem nog even een beetje afkoelen in de pan.

 

 

GEPOFTE ZOETE AARDAPPEL VAN DE BBQ

 

  • 2-4 Personen
  • Bereidingstijd 50 min

 

INGREDIENTEN

 

  • 4 Zoete aardappelen
  • 1 el milde olijfolie
  • 4 el zongedroogde tomaten
  • 1 salade ui
  • 5 gr verse platte peterselie
  • 125 gr sour cream

 

BEREIDING

  1. Steek de barbecue aan. Prik met een vork wat gaatjes in de zoete aardappelen. Smeer ze in met de olie, leg op het rooster van de barbecue en laat in 45 min. gaar poffen. Keer regelmatig met een barbecuetang.
  2. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes. Snijd de salade-ui in dunne ringetjes. Snijd de peterselie fijn en roer door de sour cream. Doe alles in kleine bakjes.
  3. Snijd de aardappelen in de lengte in, maar niet helemaal door. Zet de bakjes op tafel en laat iedereen zijn eigen aardappel vullen.

 

Variatietip In plaats van zoete aardappelen kun je ook gewone, vastkokende aardappelen gebruiken.

 

MEXICAANSE GEVULDE ZOETE AARDAPPEL

 

  • 2-4 Personen
  • Bereidingstijd 10 min
  • Kooktijd 30 tot 40 min

 

INGREDIENTEN

  • 2 grote zoete zoete aardappels á 300 gram
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gram zwarte bonen (uit blik) of een schaaltje vegetarisch gehakt
  • 80 gram maïs
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 1 el. tomatenpuree
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Optioneel: verse koriander en/of lente-uitjes

 

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180C en leg wat bakpapier op een ovenplaat.
  2. Was de zoete aardappels en maak ze schoon met een borsteltje. Droog ze vervolgens met een schone theedoek.
  3. Vet de zoete aardappels in met een beetje olijfolie en prik er wat gaatjes in met een vork. Pak ze niet te strak in aluminium folie en bak ze voor 30-40 minuten in de oven, tot ze zacht zijn.
  4. Maak ondertussen de vulling. Snijd de rode paprika en rode ui in blokjes en spoel de zwarte bonen en mais goed af.                            
  5. Verhit een eetlepel zonnebloemolie in een hapjespan en bak hierin de rode ui en paprika, met de komijnpoeder en knoflook. Als de ui en knoflook zacht zijn, voeg dan de zwarte bonen, mais en tomatenpuree toe.
  6. Voeg eventueel wat water toe om de vulling iets te verdunnen en voeg ook wat zout en peper toe naar smaak.
  7. Als de zoete aardappels klaar zijn, kun je ze uit de oven halen. Laat ze even afkoelen voor je ze snijdt.
  8. Na een paar minuten zijn de aardappels wat afgekoeld. Snijd ze vervolgens doormidden en verdeel daarna de vulling over de zoete aardappels.
  9. Prak de avocado fijn, snijd lente-ui in ringetjes en doe wat verse koriander in een bakje (optioneel). Verdeel de toppings over de zoete aardappels en voilà! Serveer de zoete aardappels eventueel met wat rauwkost(salade).

 

Bewaartip: Bewaar de gepofte zoete aardappels nog voor 1 dag in een afgesloten bakje in de koelkast.

 

 

 

ASPERGESCHOTEL MET ZOETE AARDAPPEL KORST

 

  • 4 Personen

 

INGREDIENTEN

  • 1 kg Hollandse witte asperges
  • 500 gram zoete aardappelen
  • 200 ml zure room
  • 150 gram geraspte kaas
  • 200 gram grilham

BEREIDING

  1. Schil de asperges met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Leg de asperges naast elkaar met de kopjes op dezelfde hoogte. Snijd aan de andere kant de houtachtige uiteinden op gelijke hoogte af. Kook de asperges in een hapjespan met ruim kokend water met wat zout 3 minuten. Laat ze nog 10 minuten afgedekt in het water staan.
  2. Verwarm de oven intussen voor op 200°C. Vet de ovenschaal in. Schil de zoete aardappelen en rasp ze grof in de keukenmachine. Doe de geraspte zoete aardappelen in een vergiet en schenk er 1 liter kokend water over. Laat goed uitlekken en afkoelen. Meng de zoete aardappelen in een kom met de zure room, geraspte kaas en wat peper.
  3. Laat de asperges goed uitlekken. Rol steeds 3 asperges in een plakje ham. Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel het zoete aardappelmengsel erover. Bak de aspergeschotel in de oven in 35 minuten goudbruin en gaar.

ZOETE AARDAPPELSALADE

 

  • 2 Personen

 

INGREDIENTEN

 

  • 2 grote zoete aardappels in blokjes, gekookt
  • 150 gr kip of gerookte kip gebakken of gesneden
  • 1 broccoli in kleine roosjes gekookt
  • 150 gr doperwten
  • Dressing
  • 3 el mayonaise
  • 1 el appelciderazijn
  • Peper en zout
  • 1 tl cayenne
  • 2 el verse peterselie
  • 3 el pijnboompitjes

 

BEREIDING

  1. Meng de gekookte zoete aardappel, broccoli en stukjes kip door elkaar heen. Zorg dat je doperwten ook ontdooid zijn en even kort geblancheerd in kokend water. Meng ook die door de groente heen.
  2. Maak de dressing door de mayonaise, appelciderazijn en de cayenne peper met elkaar te mengen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Serveer de maaltijdsalade met de dressing, vers gesneden peterselie en geroosterde pijnboompitjes erover.

Zoete aardappel cake

 

  • 16 Personen

 

KEUKENMATERIAAL

  • Staafmixer
  • Mixer
  • Bakpapier
  • Cakevorm 28 cm

 

INGREDIENTEN

  • 200 g boter, op kamertemperatuur + extra voor invetten
  • 500 gr zoete aardappelen
  • 200 gr fijne kristal suiker
  • 4 eieren
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 mespunt zout

 

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  2. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in 15 minuten zacht en gaar. Giet af en pureer met de staafmixer helemaal glad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Klop de boter met de suiker met de mixer in 5 minuten licht en luchtig in een mengkom. Voeg één voor één de eieren toe, voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Zeef de bloem met het bakpoeder, kaneel, vijfkruidenpoeder en het zout boven het beslag en spatel het er zo luchtig mogelijk door. Schep dan de afgekoelde aardappelpuree erdoor.
  4. Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 65 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker, steek deze in het midden van de cake en als deze er schoon en droog uitkomt is de cake gaar. Laat de cake ca. 20 minuten afkoelen in de vorm op een rooster. Verwijder de vorm en laat helemaal afkoelen.

 

Tip: Voeg ter variatie samen met de aardappelpuree 100 gram grof gehakte pecan- of walnoten.

stoofschotel met kip en zoete aardappel

 

  • 4 Personen
  • Bereidingstijd 20 minuten stoven 70 minuten

 

 

INGREDIËNTEN

 

  • 6 Kippendijen of kippendijen
  • 2 Zoete aardappelen in stukken
  • 2 Gesnipperde uien
  • 2 Teentjes fijngesneden knoflook
  • 1 Winterwortel in stukjes gesneden
  • 1 Courgette in stukjes gesneden
  • 500ml Kippenbouillon
  • Blikje tomatenblokjes 400 gram
  • 2 tl tomatenpuree
  • Scheutje appelsap
  • 2 tl tijm
  • 2 tl oregano
  • Peper, zout
  • 1 kippenbouillon blokje

 

 

BEREIDING

  1. Bestrooi de kip met zout en peper en bak de kip in een braadpan met een scheutje olie. Wanneer de kip goudbruin is dan haal je deze uit de pan.
  2. Bak de uien, knoflook in de braadpan en voeg de wortel en courgette toe en laat even meebakken. Voeg de tomatenpuree toe laat even meebakken en voeg een scheut appelsap toe.
  3. Doe de kip weer in de pan, voeg de bouillon, tomatenblokjes, zoete aardappelen, tijm en oregano toe. Breng alles aan de kook en laat het 60 min pruttelen op een laag vuur.
  4. Snijd de champignons is stukjes en bak deze in een pan. Voeg deze de laatste 10 minuten bij het stoofpotje.

 

Serveer de stoofschotel lekker met Turkse brood of pasta!

ASPERGE SALADE MET ZOETE AARDAPPELS

 

  • 2 Personen
  • Bereidingstijd 15 minuten

 

 

INGREDIËNTEN

 

  • 500 gr witte asperges
  • 300 gr zoete aardappels
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 50 gr crème fraiche
  • 5 gr bieslook
  • 5 gr peterselie
  • 2 eetlepels witte wijn azijn
  • 1 theelepel zout

 

BEREIDING

  1. Vul de waterkoker met water en breng aan de kook.
  2. Schil de asperges vanaf net achter de kop tot onderaan en snijd 2 cm aan de onderkant weg
  3. Snijd de asperges in stukken van 3 centimeter
  4. Schil de zoete aardappel en snijd in langwerpige stukken ter grootte van de asperges
  5. Doe de asperges en zoete aardappel in een pan en vul met kokend water uit de waterkoker totdat het net onder staat
  6. Voeg het zout toe en breng aan de kook
  7. Kook voor ongeveer 8 minuten totdat beide gaar zijn
  8. Meng in een ruime kom de crème fraîche met de azijn en de mosterd en snijd de bieslook en peterselie grof
  9. Giet de asperges en zoete aardappel af als ze klaar zijn en laat afkoelen
  10. Schep door de dressing en serveer met de bieslook en peterselie



WITTE ASPERGES MET ZOETE AARDAPPEL

 

  • 2 Personen
  • Bereidingstijd 20 minuten

 

INGREDIËNTEN

 

  • 250 gr witte asperges
  • 3 eieren
  • handje verse peterselie
  • 100gr cherrytomaten
  • 2 zoete aardappelen
  • olijfolie
  • peper en zout

 

BEREIDING

 

  1. Schil en snijd de zoete aardappelen in blokjes en kook ze ongeveer 15 min.
  2. Breng intussen ruim water aan de kook en schil de asperges met een dunschiller vanaf ongeveer 3cm onder de kop en snijd aan de onderkant een stuk van ongeveer 2cm eraf. Kook de asperges 5 min. Zet hierna het vuur af en laat de asperges nog 10 minuten in de met water pan zitten.
  3. Kook intussen ook de eieren 6 tot 8 minuten. Laat ze schrikken en pel en snijd ze.
  4. Halveer de cherrytomaatjes en mix deze met het ei, peper, zout, fijngesneden peterselie en een scheutje olijfolie.
  5. Giet de zoete aardappel af en stamp deze tot puree samen met wat olijfolie, peper en zout.
  6. Schep de puree op met de asperges en het eimengsel.

Kapsalon met zoete aardappelfriet en kipshoarma

 

  • 2 Personen

 

INGREDIËNTEN

  • 350 gram zoete aardappelfriet
  • 300 gram kippendijen
  • 2 theelepels shoarma kruiden
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 handjes ijsbergsla in reepjes
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 theelepels Sriracha
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 1 bosui in ringetjes

BEREIDING

  1. Bak de zoete aardappelfriet in de oven tot ‘ie krokant is.
  2. Snijd de kippendijen in reepjes en hussel ze door de shoarmakruiden. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kipshoarma lekker knapperig. Je weet wel, zoals alleen kippendijen dat kunnen.
  3. Pel de tenen knoflook voor de saus en knijp ze met een knoflookpers uit boven een kom. Voeg de yoghurt en de sriracha toe en roer door elkaar. Maak af met wat zwarte peper.
  4. Zodra je zoete aardappelfrietjes en kipshoarma klaar zijn, kun je de kapsalon gaan opbouwen. Begin met een laag zoete aardappelfriet en leg daar de kipshoarma bovenop. Strooi er een lekkere hoeveelheid geraspte kaas overheen en zet de kapsalon onder de grill in de oven. 2 tot 3 minuten zou lang genoeg moeten zijn: tot de kaas bubbelt en goudbruin is.
  5. Haal de kapsalon uit de oven en leg er een bergje ijsbergsla op. Giet de yoghurt-Srirachasaus er in streepjes overheen en voeg eventueel nog wat extra streepjes Sriracha toe (als je van spicy houdt). Maak af met de ringetjes bosui. Drink er een lekker koel drankje bij.

zoete aardappel quiche met spinazie

 

  • 4 Personen

 

INGREDIËNTEN

  • 6 vellen deeg voor hartige taart
  • 200 gr zoete aardappel
  • 175 gr spinazie
  • 100 gr feta
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eieren
  • 100 ml kookroom
  • Handje paneermeel

BEREIDING

  1. Laat de vellen hartige taartdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel en rode ui en snijd deze klein. Verhit een scheutje olie in een pan en pers het teentje knoflook hierboven uit. Voeg ook de zoete aardappel en ui toe en bak ca. 5 minuten. Zet het vuur wat lager en voeg beetje voor beetje de spinazie toe. Blijf goed omscheppen en ga door tot de spinazie is geslonken. Snijd de feta in kleine blokjes. Meng de eieren met de kookroom en de blokjes feta door elkaar.
  1. Vet de quichevorm in met een scheutje olijfolie om plakken te voorkomen. Bekleed de vorm met de plakjes hartige taartdeeg en duw de randen goed aan. Besprenkel met wat paneermeel. Verdeel het zoete aardappel-spinaziemengsel over de bodem en giet het eiermengsel eroverheen. Verdeel daarna een handje geraspte kaas erover en bak ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  2. tip: houd 4 personen aan voor een lunchgerecht en 2 personen als hoofdgerecht.

QUINOA SOEP MET ZOETE AARDAPPELEN 

 

  • 4 Personen

 

INGREDIËNTEN

  • 400 ml tomaten blokjes
  • 350 gr zoete aardappel (geschild)
  • 100 gr prei
  • 500 ml water
  • 1 groente bouillonblokje
  • 100 gr quinoa
  • 170 ml Griekse yoghurt

 

 

BEREIDING

  1. Doe het water en de pak tomatenblokjes in een pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg het bouillonblokje toe. Snijd de zoete aardappel in stukjes van 2 a 3 cm en voeg toe aan de soep. Voeg na een paar minuten ook de prei en quinoa toe en kook ca. 15 minuten tot alles gaar is.
  1. Proef of de soep nog een snufje peper of zout nodig heeft.

Serveer de soep met een flinke schep Griekse yoghurt.

  1. Tip: deze soep is lekker als lichte maaltijd of als lunch!

ZOETE AARDAPPEL NACHO`S MET CHICKEN MELT

 

  • 1 Schotel

 

INGREDIËNTEN

 

  • 2 Zoete aardappelen
  • Pulled chicken (kant en klaar of zelf gemaakt)
  • 2 Plakjes cheddar kaas
  • Snuf cayenne poeder
  • Snuf paprika poeder
  • Knoflooksaus

 

MATERIALEN

  • Beklede bakplaat

 

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de zoete aardappels en snijd ze vervolgens met behulp van een kaasschaaf in dunne plakjes. Verdeel de plakjes over de beklede bakplaat en bestrooi met wat paprikapoeder en cayennepoeder. Zet de bakplaat 5 minuten in de oven. Haal hem er dan weer uit, draai de plakjes zoete aardappel om en zet hem nog eens 5 minuten in de oven.
    Serveer met wat knoflooksaus.

 

  1. Haal de bakplaat er dan nog een keer uit en verdeel de pulled chicken en de cheddar kaas over de nacho’s. Zet de bakplaat nog een paar minuutjes terug in de oven totdat de kaas is gesmolten. Leg het vel bakpapier met de nacho’s erop in zijn geheel voorzichtig op een serveerplankje.

RÖSTI VAN ZOETE AARDAPPEL MET FETACRÈME EN AVOCADO

 

  • 4 Personen

 

INGREDIËNTEN

  • 800 g zoete aardappelen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 avocado's, in blokjes
  • 1 limoen, geperst
  • 3 eieren
  • 200 g feta
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 3 el olijfolie
  • 4 takjes koriander, afgeritst
  • 2 el komijnzaad
  • 1 snufje cayennepeper
  • peper en zout

 

BEREIDING

  1. Schil de zoete aardappels, en maak er slierten van met een spiralizer. Hak deze slierten grof, zodat je slieren van ongeveer 3 cm hebt.
  2. Meng de sliertjes in een kom met de eieren, de knoflook, 1 eetlepel olijfolie, de komijnzaadjes, peper en zout.
  3. Meng de feta met de Griekse yoghurt en de cayennepeper in een blender tot een fijne crème.
  4. Besprenkel de blokjes avocado met het limoensap.
  5. Verhit de overige olijfolie in een pan. Vorm bolletjes van het zoete aardappel mengsel en duw plat met een lepel. Bak ze 5-10 minuten gaar in de pan.
  6. Serveer de rösti met de fetacrème, blokjes avocado en korianderblaadjes.

 

Onze lekkere zoete aardappelen zijn verkrijgbaar bij boerderijwinkel ByBroesen, de boerderijwinkel zit gelegen aan de Dergmeerweg 30 in Warmenhuizen. En het Reformhuis Tuitjenhorn die is gelegen aan de Dorpsstraat 12 in Tuitjenhorn.

 

 

Zoete-aardappelburger met balsamico-ui en geitenkaas

 

  • 2 personen

 

Ingrediënten

  • 250 gram zoete aardappels (geschild, geraspt)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 0.5 eetlepel oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 0.5 rode ui (in ringen)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 37.5 gram rucola

 

Materiaal

  • Keukenmachine
  • koekenpan

 

Voorbereiden

Meng de zoete aardappel, knoflook, oregano en komijn in een keukenmachine. Roer de eieren, de helft van de geitenkaas en het paneermeel erdoor en breng op smaak met zout en peper. Maak er met vochtige handen 4 grote of 8 kleine burgers van en zet 1 uur afgedekt in de koelkast.

 

Bereiding

  1. Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie op middelhoge stand en bak hierin de burgers in 7-8 minuten rondom goudbruin en gaar. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak hierin rode ui met de balsamicoazijn in 9-10 minuten zacht.
  2. Gril de hamburgerbroodjes op de snijkant. Beleg de broodjes met de rucola, de zoete-aardappelburgers, balsamico-uien en de rest van de geitenkaas.

 

Onze lekkere zoete aardappelen zijn verkrijgbaar bij boerderijwinkel ByBroesen, de boerderijwinkel zit gelegen aan de Dergmeerweg 30 in Warmenhuizen. En het Reformhuis Tuitjenhorn die is gelegen aan de Dorpsstraat 12 in Tuitjenhorn.

 

Boerenkoolstamppot van zoete aardappel, met rookworst en spekjes

 

  • 2 Personen

 

Ingrediënten 

  • 300 gr boerenkool fijn gesneden
  • 1 kg zoete aardappel schoongemaakt en in blokjes
  • 100 gr spekjes
  • 1 klontje roomboter
  • 1 scheut warme melk
  • 1 rookworst
  • peper en zout

 

Materiaal

  • Aardappelstamper
  • Stamppot pan

 

Bereiding

  1. Doe de rookworst in de verpakking in een pan met heet water en laat deze op temperatuur komen (volg de instructies op de verpakking), terwijl je de rest van de stamppot maakt.
  2. Maak de zoete aardappel schoon en snij in blokjes. Doe dit in een pan met water en kook ze gaar. Blancheer de boerenkool in de tussentijd. Je kunt dit ook de laatste paar minuten meekoken met de zoete aardappel.
  3. Gebruik de Braun pureestamper om er een stamppot van te maken. Voeg wat boter en melk toe om het smeuïg te maken.
  4. Bak de spekjes uit, laat even uitlekken en schep deze door de stamppot heen. Breng het geheel op smaak met zout en peper.
  5. Serveer de stamppot met de rookworst.

 

De ingrediënten zijn behalve de spekjes, en peper en zout allemaal verkrijgbaar bij boerderijwinkel ByBroesen. De boerderijwinkel zit gelegen aan de Dergmeerweg 30 in Warmenhuizen.

Ovenschotel met gehakt en zoete aardappelpuree

 

  • 2 personen:

 

Ingrediënten:

  • 300 gr gehakt
  • 450 gr zoete aardappel
  • 2 puntpaprika’s
  • 200 gr prei (fijngesneden)
  • 1 theelepel cajunkruiden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • handje geraspte kaas

 

Materiaal:

  • ovenschaal

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rul het gehakt bruin in een pan met een beetje olie of boter. Snijd de puntpaprika in reepjes en bak even mee met het gehakt. Voeg ook de prei toe en de tomatenpuree en de cajunkruiden. Meng alles goed door elkaar.
  2. Breng het mengsel eventueel op smaak met een snufje peper en zout. Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek het af met een laagje zoete aardappel puree. Bestrooi met een beetje kaas en bak ca. 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Zoete aardappelsoep met chilivlokken

 

  • 2 personen:

 

Ingrediënten:

  • 0.5 eetlepel olijfolie
  • 0.5 ui (grof gesneden)
  • 0.5 theelepel geraspte gember
  • 0.5 theelepel geraspte knoflook
  • 50 gram winterpeen (in plakjes)
  • 250 gram zoete aardappel (geschild en gesneden in blokjes)
  • 375 ml groentebouillon
  • 100 ml kokosmelk
  • 0.25 theelepel chilivlokken
  • scheutje kokosmelk voor erover

 

Materiaal:

  • soeppan
  • staafmixer

 

Bereiding:

  1. Neem een grote soeppan en verhit hierin de olijfolie. Fruit de ui aan tot glazig en voeg de gember en knoflook toe.
  2. Doe vervolgens de winterpeen en de zoete aardappel in de pan erbij en bak dit even mee voor je de bouillon erbij giet. 
  3. Breng aan de kook en kook voor ongeveer 20 minuten of tot de zoete aardappel en de wortel zacht genoeg is.
  4. Gebruik de staafmixer om de soep nu glad te pureren.
  5. Voeg als laatste de kokosmelk toe er warm het geheel nog een keer goed door.
  6. Serveer de soep met wat chilivlokken en kokosmelk.