Het verhaal

Dit zijn wij Barry en Job Dekker. Barry heeft een bedrijf waar sluitkool wordt geteeld, zoals vele andere tuinders in de regio Warmenhuizen. Tot voor kort was dat ook het enige dat hij op zijn bedrijf teelde. Maar 2 jaar gelden kwam daar verandering in. Job was klaar met de tuinbouwschool in Hoorn. Samen kwamen ze op het idee om zoete aardappels te gaan telen. Dit idee kwam voort uit de groeiende populariteit van bataat in Nederland . Toen zijn wij maar eens op onderzoek uit gegaan hoe dit plantje eigenlijk groeit en waar deze nou eigenlijk vandaan kwam.
De bataat is een tropische plant die het beste groeit rond om de evenaar. De naam zoete aardappel doet het lijken of het familie is van de normale aardappel. Het is echter een knolvormige groente. Je heb diverse soorten waarvan een aantal geschikt zijn om in West-Europa te telen. Door het koude klimaat hier is het moeilijker om deze plant te telen, dus we hebben wel warme zomers nodig om een goede oogst te behalen. Daarnaast gebruiken we doeken van donker biologisch afbreekbaar plastic om de warmte in de grond te houden. De biologische bataten worden rond 1 juni geplant. Tijdens de teelt moet er warmte zijn en regelmatig vocht worden toegediend. Er wordt geen gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmeststoffen. Gedurende de groei moet er regelmatig onkruid worden verwijderd met de hand, omdat we geen spuitmiddelen gebruiken. Rond 1 oktober gaat de oogst van start. Dit word met de hand gedaan om zoveel mogelijk schade aan de bataat te voorkomen. Na de oogst gaan de zoete aardappelen 2 tot 3 weken in de bewaring voor wondheling en enzym omzetting. Dit gebeurt bij hoge tempraturen en luchtvochtigheid. Hierna worden ze rustig terug gekoeld naar de bewaartempratuur, waarna ze gereed zijn voor de verkoop. Na 2 jaar pionieren en proberen is het ons dit jaar toch goed gelukt om op een duurzame manier in Warmenhuizen bataat te telen.